Laodumin

Fidesz noir

2013.03.18. 11:55 | Laodumin | Szólj hozzá!

A kormányzópárt 2010-ben bekövetkezett szellemi exodusának következményeit nem csupán a gazdasági-társadalmi, hanem az Európában méltatott kulturális környezetünk is megsínylette.

A Fidesz kulturális inkubátorában -ezúttal magyar- csecsemőként felsíró Vajna úr miután megkapta a nemzeti náthát, minden erejével nekifeszült elterjeszteni a ráragasztott betegséget. Ugyanakkor segítségül ehhez az elvégzendő művelethez sikerült összehoznia a Fidesz szülőknek egy MMA nevezetű agyi mikroorganizmust is, élén Feketével, aki apró köhintésekkel, de jelentős mértékben hozzájárul az -ezúttal magyar- Vajna úr sikeréhez. Hiszen azt sikerként kell elkönyvelni, hogy a filmipartól Selmeczit is megszégyenítő magabiztossággal vonták el a forrásokat, és lehetetlenítettek el számtalan szakmabelit. Ez egyébként az említett betegség egyik legfőbb tünete: az egyik pillanatban még meg tudsz élni, a következőben már nem.

Az, hogy a magyar filmeket jobboldali vagy baloldali készíti, az ebben esetben teljesen mindegy, ahogyan a nemzetközi elismertség sem jelent immunitást ezzel a vírussal szemben. A vírus legnagyobb ellensége a kultúra, vagy annak olyan egyéb szerkezetei, amelyek a gazdasági-társadalmi, és a kulturális élet válságáról lerántanák a leplet.

Természetesen nem kívánom megérteni a kormányzat álláspontját, miszerint minden pénzbe kerül és illő dolog a pénzt viszont látni. A kultúrának nem a pénztermelés az elsődleges feladata (akkor József Attila a kormányzat szerint teljesen természetes, hogy éhen halt), hanem valami öröknek, a Vajnai úrékat és a vírusukat túlélő szemléletnek, gondolatnak a megteremtése, amely megmásíthatatlanul a miénk. Az a probléma, hogy a magyar film, eddig sokkal többet árult el másoknak rólunk, ezért gondolom azt, hogy azért nem lettünk száműzve kedves vírusgazdáinkkal együtt a mocsárban úszó aprócska egysejtűek közé, mert olyan filmművészetünk volt, ami olyan bemélyedést ejtett a történelmi enciklopédiákban, amelyet ez az ideokádott Fideszes ízlés és gazdasági terror sem képes onnan kitépni. 

Volt ugye "magyar" sematizmus, dokumentarizmus, modernizmus, újhullám, avantgárd; most itt az új magyar filmes műfaj. 

A bejegyzés trackback címe:

https://laodumin.blog.hu/api/trackback/id/tr795140936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása