Laodumin

Szoknyás felsőoktatás

2013.10.03. 16:37 | Laodumin | 228 komment

A Kaposvári Egyetem divatdiktátor-rektora öltözködési szabályokat fogalmazott meg a hallgatóknak és az oktatóknak. És holnaptól 1931-et írunk. Vagy 1897-et. A kiszebáb égetést meg felváltja a liberálisok égetése: a szoknyában, sminkben flangáló nagykorú állampolgárokat kikötik egy magasabb deszkához, aztán nemzeti leányanyák, csecsükön lógó gyerekeikkel (mert akkor ugye a diákhitel egy részét, pontosabban egyetlen félévét állja az állam, ha szülnek) meggyújtják őket; a rövid nadrágos grunge urakra köveket kötnek a nemzeti csizmában ugráló nemzeti legények, aztán uccu őket a vízbe. Punkok nem kellenek az egyetemre, sem roadiek!

Mert a nemzeti egyetemek szörnyűséges helyzetéért felelős Fideszes oktatáspolitika szerint ezzel lehet javítani a szellemi színvonalon. Tehát egyetemen tanuló felnőtt állampolgároknak elő kívánja írni egy személyben a tisztelt rektor úr, hogy mi minősül büdös parfümnek, vagy nem megfelelő öltözéknek. Ebből az emberből egyszer államtitkár lesz!! 2014-ben, nem 1931-ben, vagy 1897-ben.

Az egyetemeken tanulók szellemi fejlődését még véletlenül sem befolyásolja, a Fidesz kormányzat alatt többször előforduló szénhelyzet, amikor az egyetemek kénytelenek bezárni. Most már rendszeresen. Nem, nem. Az öltözék, na az befolyásolja. Azt most nézzük el, hogy a híresen drogos hippimozgalmak tagjai félájult állapotukban is, félfejjel a budiba hajolva, összehányt ruhával jobb oktatáspolitikát lennének képesek összeböfögni, mint a Fideszes urak; hát még amikor a Lennon utódok józanok voltak, na akkor még Nixon is összecsinálta magát. De tessék művelnie magát rektor úr! Még a Hairben vonagló ifjak is különb disszertációt tudtak összerakni, nem is beszélve Ginsbergékről, mint schmitt alias pali. Vagy maga. No mindegy, az egyetemi mozgalmak minket, magyarokat nem érintenek.

Hadd kérdezzem meg: vajh mikor fog rektor úr fellépni az egyetemén is jelenlévő nyíltan rasszista hölgyekkel/urakkal szemben? Vagy azt szabad, ha jó ruhában vannak?

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://laodumin.blog.hu/api/trackback/id/tr255549334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dresscode? Micsoda elnyomás! 2013.10.04. 14:19:09

Olvasom a kommenteket, reakciókat a Rektor Úr döntésére (itt olvasható), mellyel kvázi egy konzervatív hagyományt élesztett fel az általa igazgatott intézményben. Meg kell hagyni, kérem szépen, én egyetértek vele. Az egyetemeknek korábban sokallta na...

Trackback: Egyen ruha 2013.10.04. 10:52:36

A Kaposvári Egyetemen ezentúl csak megfelelő öltözetben jelenhetnek meg a hallgatók; a szabályzat - állítólag - kitér a lányok által hordható szoknya hosszától a fiúk ingének színén át a cipőkig szinte mindenre. A sajtó megdöbbenve ír az egyetemi rende...

Trackback: Celeb retro: Csapó Virág 2013.10.04. 10:30:15

Meztelenül demonstráltak a Kaposvári Egyetem hallgatói, így tiltakozva a rektor dress code-ja ellen, ettől hangos most a net. Meztelen az óraadó tanár is, a Barátok Köztből is ismert Csapó Virág. A hajtás után természetesen megnézhetitek az akcióról ké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2013.10.04. 09:49:00

A Rektor Úr előző életében Mitnyan György egykori, XII. kerületi polgármester lehetett.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2013.10.04. 09:49:34

"Mert a nemzeti egyetemek szörnyűséges helyzetéért felelős Fideszes oktatáspolitika szerint ezzel lehet javítani a szellemi színvonalon."

Király mondat! Akkor most citáld ide, hogy a rektori döntést a Fidesz hozta! Sőt, hogy az összes egyetemen hasonló dolgok történtek! Gyerünk...Mert különben csak az egyik ballibdemó pártközpontból irányított fika-blognak tűnsz... :)

hunyuan 2013.10.04. 09:57:05

@jobbdemokrata: nem várjuk, h egy kotorék rúdtáncos-kukipumpás-pörköltkomondoros baszottnagyhajrámádzsör orsós szoppancs csicska ezt megértse
hajrá felcsút hajrá orsós
köpedék egy fajta vagytok a cigányotokkal együtt

Jack Solis 2013.10.04. 10:01:29

@hunyuan: na látod és ennyi a válaszod egy jogosan felvetődő témára. mi köze van ennek a döntésnek a fideszhez?
igenis egy egyetem egy olyan helynek kellene lennie ahol kellő komolyságot tanulhat az életre, az h bulizni miben jár már senkit nem fog érdekelni. Azért miért nem lázadozik senki h a munkahelyeken is dresscode van? legalábbis én még nem láttam bankárokat, pólóban tárgyalni.

Muad\\\'Dib 2013.10.04. 10:01:37

@hunyuan:
Ez ám a színvonal. Az értelmiségi ellenzék fényes csillaga lehetsz láthatóan. Nem baj ássad te is az árkot, mert így a jó, ha mindenkire fröcsögsz, aztán majd kormányváltás után ők fröcsögnek rád így, miközben már évtizedek óta lenyúlják az összes pénzt a "vezetőink". A hozzád hasonló marhákat meg a fityeszdroidokat összezárnám egy rohadt nagy szabad területre, hogy lehetőleg kinyírják egymást minél hamarabb...

nnnnnnnn 2013.10.04. 10:02:05

@hunyuan: ilyen mikor valaki nem veszi be a reggeli nyugtatót?

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 10:05:25

Tessék modani, kinek az orra dönti el, hogy mi minősül erős, esetleg büdös parfümnek?

Mer' én szagoltam már olyat, ami curva drága, volt, de legalább annyira volt büdös.Legalábbis az én orromnak, de annak aki használta meg jó volt.

kronosz6 2013.10.04. 10:05:56

Amin én ma kiakadtam: Index hír

A Washinton Post is foglalkozott a kaposvári Egyetem dress kódjával.

Arról nem olvastam idehaza, hogy nyugati újságok foglalkoztak volna azzal, hogy Budapesten, Magyarország fővárosában a magyar miniszterelnök fejével labdáznak, egy miniszterelnök jelölt jelenlétében.

Más szóval, tényleg, tetten érhetően működik a zsidó média-maffia, ami nekik, az ő pupos leküknek nem tetszik arról óbégatnak, fontos dolgokat pedig elhallgatnak!

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 10:08:57

Oké, hogy kell egy színvonal, meg minden, de amikor a hivatalban a titkárnők is seggig felvágott szoknyában és köldökig kivágott blúzban feszengenek, mint szarka a dögön, addig minek, hová, miért.

Vagy ide is beférkőzik a frissen agnoszkált Fülöpné Erdő akárki hittanja?
Ha jól tudom ez nem egy katolikus főiskola.

Psyman 2013.10.04. 10:09:49

@hunyuan: Mutass még egy egyetemet, ahol ilyen szabályokat hoztak!
Ja nem tudsz, csak annyira agymosott vagy, hogy már te is mindenben politikát látsz. Ez egyetlen elvakult ember egyéni kezdeményezése volt, és hiába akarod vért hányva ráerőszakolni ezt is a kormányra, nem mindenért a politikai pártok a felelősek.

É2I 2013.10.04. 10:12:47

Rektorunknak már nem áll fel a bögyörője és úgy van vele, hogy akkor másnak se álljon az ő egyetemén.

Már rég kinőttem az egyetemi korból, de csont hülyeségnek tartom. Jó, ne egy szál faszban/muffban flangáljanak a diákok, de azért ne hozzuk már vissza a múlt század eleji bigottságot.

nnnnnnnn 2013.10.04. 10:13:00

Századvég: erősödtek a kormánypártok
A biztos pártválasztók 51 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, eggyel több, mint egy hónapja.

hehe.

Psyman 2013.10.04. 10:14:08

@Illegális pártmunkás: Te igazából miről beszélsz? A dolgozókra ÉS a diákokra vonatkozik a szabály, nem csak a diákokra. A titkárnők ugyanúgy nem járkálhatnának "szabálytalan" öltözetben.
Egyébként érdekes, hogy az első mondatoddal még azt mondod, hogy egy öltözködési szabályozás elfogadható lehet, az utolsóival meg a szöges ellentéte mellet agitálsz. Skizofrénia?

Jhonnyq 2013.10.04. 10:18:09

@Psyman: Igazad van.Nem mindennek az aktuál politika az okozója de azt is tudni kell,hogy fejétől bűzlik a hal.
Ha azt látják,a helyi prominensek,rektorok,hogy fent mindent agyonszabályoznak akkor könnyen ragad a példa.
Azt kellene felfogni,hogy 2013 van,nem 1980!
Az egyetemisták pedig felnőtt emberek,annak is kellene tekinteni őket.

2013.10.04. 10:19:07

Amellett, hogy ez a rektori döntés kifogásolható, meg kell említeni azt is, hogy valóban gyakori, hogy az egyetemisták olyan cuccokban flangálnak, ami nkább való a telepi játszótérre, strandra, külvárosi kocsmába, vagy épp a kocsisorra. Nem feltétlen kell homeless hipszternek meg repedtsarkú kokottnak öltözni, azzal meg teljesen egyetértek, hogy vizsgára pucolkodjon ki az ember, barátnőm végzős, sokszor meséli, hogy olyan csöcskidobós, sunavillantós cuccban érkeznek a csajok, hogy ő pirul el bele. Az ilyen öltözködés nem való vizsgára, és egyetemre se feltétlen. Akik meg a szabadságjogokat védik, üssenek már be a gugliba pár neves egyetemet, aztán nézegessék a képeket, egyenruhában vannak a tanulók, oszt mégse kiáltanak faszizmust. Szerintem igenis meg kell tisztelni az alma matert a normális ancúggal, ami nem feltétlen öltöny, én se abban jártam (sőt, elég idióta cuccokban sokszor...), de a tangapacsker, az atléta, a susnyás melcsi, a puniszoknya és a köldökdekoltázs nem ide való. Mellesleg a most felháborodók majd biztos ugyanígy sztrájkolnak, ha elkezdenek melózni, és a főnök közli, hogy itt a dresscode, holnaptól eszerint. Ilyen az élet, meg ugye jólneveltség, illem, és ízlés is létezik.

Jhonnyq 2013.10.04. 10:20:07

@$$$=$$$: Te tényleg eszed a századvég kutatási eredményeit?
Na ez az igazi heheheeeee....
Csak altasd magad:)

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 10:20:50

Mindenki abban jár amije van neki.

nnnnnnnn 2013.10.04. 10:21:04

@Jhonnyq: téged is meglepetésként fog érni mikor jövőre megint leveri a fidesz a ballibbantakat mi?

thelizardking 2013.10.04. 10:22:22

Szerintem igaza van a rektornak. Az élet minden területén vannak szabályok amiket be kell tartani és nem tiltakozni ellenük vagy megszegni azokat.
A legtöbb munkahelyen van dresszkód. Ha te nem vagy hajlandó felvenni a kötelező munkaruhát (adott esetben munkavédelmi eszközöket) akkor ne csodálkozz ha büntetést kapsz vagy kirúgnak. Persze nem kötelező hordani, miként nem kötelező annál a cégnél sem dolgozni. Hogy venné ki magát ha mondjuk egy orvos izompólóban fogadna fehér köpeny helyett vagy egy tűzoltó rövidnadrágban menne be az égő házba vagy egy rendőr ossianos pólóban üldözné a bankrablót.
De ugyanúgy például egy gyárban is van egységes munkaruha amit akkor is fel kell venned ha nem tetszik a színe, ha kényelmetlen, ha égő, ha nem látszik benne a melled, stb. és felnőtt emberek ez ellen is úgy tiltakoznak, mint egy kisgyerek akire kesztyűt vagy sapkát akarsz húzni.
Ha már középiskolás vagy általános iskolás korban hozzászoknának az egyenruhához akkor nem lenne belőle ekkora cirkusz. Persze van tudomásom ilyen iskolákról, de általánosságban nem ez a jellemző.
Egyetemre a magát értelmiséginek tartó réteg iratkozik be. Cikinek tartom, hogy egyetemisták nem képesek rendesen, elegánsan felöltözni egy vizsgára vagy később nem tudnak megjelenni elegánsan egy állásinterjún esetleg színházba vagy hangversenyre nem az alkalomhoz illő öltözetben mennek. Tisztelet a kivételnek.

2013.10.04. 10:23:00

@Illegális pártmunkás: itt inkább arról lehet szó, amit magam is tapasztalok sokszor utcán, tömközön, boltban stb., hogy egyesek úgy szórják, mit szórják, öntik magukra a parfümöt, hogy tízméteres szagcsíkot húznak, és náha már fizikailag fája tömény illat. Ez ellen én is felszólalnék, egy ilyen parfümadag egy kisebb teremben tényszerűen zavaró lehet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.04. 10:23:50

@Muad\\\'Dib:

"A hozzád hasonló marhákat meg a fityeszdroidokat összezárnám egy rohadt nagy szabad területre, hogy lehetőleg kinyírják egymást minél hamarabb..."

Nem is rossz ötlet...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.04. 10:25:10

@$$$=$$$:

"Századvég: erősödtek a kormánypártok"

Már készül Orbán köszönőlevele Bajnainak.

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 10:25:56

Megnéztem a rektort, hát ........

Egyébként a mi egytemünkön divat októberben is strandpapucsban és télikabátban járni.Meg divat a leggings, na nem hosszú pólóval, meg divat az oltári büdös fűszeres keleti parfüm.
Na ők azok akik pont lexarnák a mi öltözködési "kultúránkat" évi többmilliós tandíjjal.

2013.10.04. 10:28:23

@thelizardking: egyetéretek. Ráadásul a felsőoktatásból rendszerint irodai (de legalábbis nem fizikai) munkára mennek az emberek, és az esetek többségében dresscode-dal fognak szembesülni. Aztán majd csodálkoznak, hogy igen, tényleg ingben/térd alá érő szoknyában/zárt cipőben kell melózni. Az ilyen egyetemi döntés minden kényelmetlensége mellett nagyon is valós tapasztalatot adhat a diákoknak az öltözésről. Aztán órák után mindenki olyan csövesnek meg ribinek öltözhet, amilyennek akar, de órára illendő a normális ruha. Ha oda járnék, ezt fel tudnám fogni.

desw 2013.10.04. 10:29:02

@Jhonnyq:

"Az egyetemisták pedig felnőtt emberek,annak is kellene tekinteni őket."

Gondolom azért szabályoznák most, mert nem jártak sikerrel a "tekintsük felnőttnek a diákokat" projekt.

Reszelő Aladár 2013.10.04. 10:39:07

Baszki akkor egy munkahelyen miért lehet Dress-code?
Aki érti tudja miről van szó, aki nem az hőbörögjön tovább. Segítek, a banki alkalmazott sem mehet be papucsba. az ellen miért nem tiltakozunk?

átlátó 2013.10.04. 10:40:39

Hát eléggé nem bírom a korlátokat,- nem a vasúti sorompóról beszélek hülyék - de akkor beszéljünk a rektor intézkedésének okáról... és nem érdekel, hogy mondjuk az amerikai iskoláknak milyen egyenruháik vannak...értitek kislányok és kiscsávók...

Jhonnyq 2013.10.04. 10:40:45

@$$$=$$$: Tudod a kamu adatok csak papíron mutatnak jól a való világ mást mutat.
Hogyan lehetne hinni egy századvégnek?
Hogyan lehetne hinni Orbánnak?
A legkevesebb ami elvárható még tőled is,hogy legyenek fenntartásaid egy államilag pénzelt közvéleménykutató eredményei láttán!
Olyan ez mint amikor autót akarsz venni és egy,az eladó által fizetett ismerőse vizsgálja azt be.
Te elhinnél minden megállapítását egy ilyen vizsgálatnak?

papamaci957 2013.10.04. 10:44:42

"Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk"

Hogy fog csodálkozni szegény szabadságjogaiban korlátozott, meztelenül performanszozó egyetemista, amikor diplomával a zsebében páros lábbal rúgják majd ki minden állásinterjúról, és fogalma sem lesz róla, hogy vajon miért.

nnnnnnnn 2013.10.04. 10:46:05

@Jhonnyq: koppani fogsz nagyot jövőre. sajnállak.

Jhonnyq 2013.10.04. 10:49:52

@papamaci957: Tényleg nem érted...
Nem csak elvárni kell a tiszteletet a fiatal felnőttektől de meg is kell adni azt.
Már miért menne papucsban egy egyetemista állásinterjúra és miért kell általánosítani?
Ez valami kissebbségi komplexus a részedről?
Annyra dohos szagú ez a gondolkodàs,hogy csak köhögni lehet tőle.

csepke 2013.10.04. 10:52:50

Hát az a szomorú, hogy mivel a "hölgyek urak" nem tanultak meg otthon viselkedni, az egyetem már csak ilyen fura eszközökkel kénytelen megtanítani az elemi viselkedési szabályokra (igen a megfelelő közegben a megfelelő ruha) ezeket az óriáscsecsemőket. És ez mind amiatt van mert manapság már egyetemi polgár lehet mindenféle suttyó aki le tudott ketteske hármaskával érettségizni. Azokban a családokban pedig sajnos nem alapszolgáltatás az értelmiségi neveltetés.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 10:53:25

Dress-code idekeverése netto hülyeség. A munkahelyed, aki fizet érte, hogy az ügyfelei előtt képviseld, jogosan ír elő az arculatával összhangban lévő ruházatot. Annyari jogosan, hogy a legtöbb pozícióban ruhapénzt is ad, vagy formaruhát, vagy beépíti a fizetésbe ezt a tételt. Az egyetemen a diák önmagát képviseli. Ráadásul önálló jövedelme sincs, amiből évszaknak megfelelő készleteket vásárolhat.
Teljesen normális, hogy 18-25 éves fiatal felnőttek próbálgatják a szexuális kisugárzásukat, és olykor túlzásokba esnek. Az nem normális, hogy érett, felnőtt, komolynak mondott férfiak 18 évesek dekoltázsával vannak elfoglalva. Nem kell ahhoz kidobni a csöcsöt, hogy szexi legyen valaki. Nyakig zárt cuccban is lehet vadító egy nő, ha sejtet az még durvább, mint ha mutat. Ha felvesz egy konzervatív nadrágkosztümöt, egy szűk muszlin felsővel plusz még a tangavonala is látszik, az sokkal rosszabb lesz, mint a kitett csöcs+miniszoknya.
Nem látom be, miért kell a fiatalokat skatulyába zárni, megint előírni hülyeségeket. Tessék behozni az egyetemekre az üzleti stílus tanácsadást mint tantárgyat, és akkor meg van oldva. Nem hülyékről beszélünk, hanem a nemi szerepeik határait próbálgató fiatal felnőttekről. Másképp: mindenkinek volt olyan korszaka, mikor borzalmasan/kirívóan/gusztustalanul öltözködött, és mégis tisztes felnőtt lett belőlünk. A mai kormányzó párt pl farmerben járt a Parlamentbe, mikor még liberálisok voltak, aztán mégus most tisztes kereszténykonzervatív családapák lettek...:) Vagy nem?!

Jhonnyq 2013.10.04. 10:56:05

@$$$=$$$: Ennyi a válasz ès kész mi?
Ez az önfényezés mire jó?
Megnyugtat?
Valójában téged kell sajnálni és nem azért mert szerinted fasza a Fidesz,sokkal inkább azért mert el tudom képzelni,hogy aki így gondolkodik az hogyan él.
Mondd ki gyorsan 3x egymás után-Király a Viktor,Király a Viktor,Király a Viktor...
Most jó neked?:)

nnnnnnnn 2013.10.04. 10:57:47

@Jhonnyq: nyugodt vagyok alapban. mindig megnyugtató, ha arra gondolok, hogy a ballib csürhének nincs beleszólása az ország irányításába, és nem is lesz már soha. téged nem nyugtat meg ez?

papamaci957 2013.10.04. 10:59:18

@Jhonnyq:
"Már miért menne papucsban egy egyetemista állásinterjúra és miért kell általánosítani?"

Például azért, mert az egyetemen a vizsgára is így megy be, és mert kedves anyuka meg apuka nem tanította meg őt az illemre.

"Annyra dohos szagú ez a gondolkodàs,hogy csak köhögni lehet tőle."

A köhögés elleni gyógyszerről kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

És miért kisebbségi komplexus az, hogy sajnálom szegény egyetemistát?

A nevem Senki 2013.10.04. 11:01:29

Ahová én jártam egyetemre X éve ott is volt valami hasonló dress code. Túléltük, lediplomáztuk. Nem okozott nehézséget.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:03:20

@papamaci957: fel se merül, hogy az egyetemen no légkondi, és azért vannak papucsban, mert május-júniusban 50 fokban nem lehet gondolkozni és zh-t írni nyakig beöltözve, ugye? Mellesleg 2 fősulit toltam végig, szóbeli vizsgán soha senki nem volt strandpapucsban vagy ízléstelenül öltözve.

Archenemy 2013.10.04. 11:04:44

Igen, szerintem is egyedülálló, hogy egy egyetemen dresszkód van, ez annyira 19. század meg elmaradott kelet.

Meg mondjuk a jobb helyek ma. De hát az má mindegy, köcsögfideeesz most jómegattuk neki!!

papamaci957 2013.10.04. 11:05:22

@fizetekmegegysort:
" Az egyetemen a diák önmagát képviseli. Ráadásul önálló jövedelme sincs, amiből évszaknak megfelelő készleteket vásárolhat."

Az állásinterjún is önmagát képviseli. Ráadásul még akkor sem lesz neki önálló jövedelme, amiből évszaknak megfelelő készleteket vásárolhat. Sőt ruhapénzt sem fog még akkor kapni.

marypoppins37 2013.10.04. 11:07:45

Politikai hovatartozástól függetlenül úgy gondolom, ez egy teljesen érthető és jogos kívánalom a rektor részéről.
Nem is értem a meglepetést. A hallgatók megszokhatták már a dress code-t, hiszen az általános és középiskolák szinte mindegyikében elvárják, sőt kötelezik a tanulókat a megfelelő öltözék viselésére. Senki nem megy érettségizni tangapapucsban, vagy haspólóban. Ahogyan a sátoros ünnepekre is van szabályozás.
A hétköznapokban pedig gondolom enyhébb lesz az előírt öltözék. Nem kell öltöny-nyakkendőben ülni az előadásokon, de tény, hogy a villantás nem oda való.
Ám ez már a tisztelet témaköre. Ami vagy van, vagy nincs.
Vaskalapos vagyok, de úgy vélem, tisztelni kellene a helyet, az alkalmat, a tudást. Ezáltal válnak ők is tisztelhetővé.
Gondolom, meg lehet és kell találni az arany középutat, hogy az egyéniség is megmaradjon, ám az alkalomnak is megfeleljen az öltözék.

2013.10.04. 11:08:12

@Jhonnyq: papamaci ott téved, hogy ezek a srácok, lányok az állásinterjúra nagyon is ki fognak öltözni. Pontosan tudják majd, mibe kell öltözni, ahogy most is pontosan tudják, csak leszarják. Ez pedig az alapvető tisztelet hiánya, az a dac, amit a liberális világ ültetett beléjük, hogy mindent szabad, minden jár, jogaik vannak, de kötelesség nincs, és ha nem tetszik valami, kiabáld tele a világot azzal, hogy itt diktatúra van. Nem tudom miért nagy elvárás, hogy arra a napi pár órára vegyenek fel normális ruhát, és ne kenjék ki magukat vásári bohócnak. Az iskolán kívül meg mindenki azt hord, amit akar, szerintem ez fair.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:09:28

@papamaci957: Állásinterjú hogy jön ide? Nem járhatok öt évig laza/divatos cuccban suliba, mert akkor az állásinterjún nem tudok majd felöltözni kiskosztümbe? Mivaaaaan?! Oviba is fekete naci + vasalt fehér ingbe jártál, hogy majd az iskola évnyitójára ne felejts el csinosan felöltözni?!

2013.10.04. 11:11:50

@fizetekmegegysort: "Ráadásul önálló jövedelme sincs, amiből évszaknak megfelelő készleteket vásárolhat. " - egyem a szíved, mintha szegény egyetemisták krumliszsákban járnának a pénztelenség miatt. bakker, hát komoly, hogy az egyetemistának az iskolai előírástól függetlenül nincs az évszaknak megfelelő ruhája? Eszem megáll! Hát csak akad a sifonérban egy farmergatya meg pulóver, meg félcipő, vagy ezeket az iskolán kívül senki sem hordja?

Flúgatlan 2013.10.04. 11:15:20

Ez a cikk egy idióta fröcsögés.

Egy hülye rektor szabályzásából már liberális-üldözést vizionál. Tudom, a libsik szeretik magukat üldözöttnek láttatni, mert ebből kovácsolják politikai tőkéjük nagy részét. De ez itt most annyira átlátszó, hogy röhelyes.

68nyara 2013.10.04. 11:17:57

1. Kaposvári Egyetem (ízlelgessük ezt sokat...)
2. Azért kíváncsi lennék mi váltotta ki ezt a rendelkezést?

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:19:55

@shitgun: jól látod, tudják, csak leszarják. Igaz, nem a liberális métely miatt, hanem mert a szexuál-pszichológiai fejlődésük kapcsán ez így normális. Ez az a kor, mikor kurvásnak öltöznek, mert nem tudják, hol a határ, és most tanulják. Aztán néhány beszólás, rossz tapasztalat árán tanulják meg mi a sok, és mi az elég. Hogy nem tisztelnek minket? Igaz. És mi, tiszteljük őket? Bízunk bennük? Elfogadjuk a véleményüket? Ja, hogy fáj? Hogy túl kritikusak? Hogy néhány dologban igazuk lenne, de mi már rég elfeledtük, amikor mi lázadtunk a suliköpeny ellen, és szidtuk a dirit, mert lemosatta a sminket reggel 8kor a suli előtt?
Ezeket a dolgokat (smink, öltözködés, stílus), tanulni kell. Pont mint a törit vagy matekot. Nem tanítjuk meg a fiataloknak, de nem is engedjük, hogy próbálgassák: sem gimiben, sem egyetemen. De nyilván ők a hülyék, és az egész dolognak a liberális nevelés az oka? Ááááá! Anyám borogass, mennyi "komoly felnőtt", aki soha nem volt fiatal!

ftk 2013.10.04. 11:20:27

@shitgun: Tudod, ez attól függ. Sok mindentől. Nekem alapvetően az a fontos, ami a hallgató fejében van, nem ami a testén. Ugyanis az a dolgom, hogy azzal foglalkozzak.
Egyszer mosolyogtam ugyan magamban azon, hogy a mellékesen "modellkarriert" építő hallgatónő talpig csipkében próbált kiselőadást tartani, és senki nem figyelt a mondandójára a csoportból. Hozzá kell tenni, tanult belőle, méghozzá úgy, hogy senki nem szólt egy kukk elmarasztalást sem. Ha hegyibeszédet tartok neki, a számára úgy csapódott volna le, hogy az ő öltözéke az én problémám. Hogy emiatt rosszul sikerült az előadása, abból világossá vált neki, hogy az ő problémája.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 11:22:58

1931-ben vagy 1897-ben nem büfé- és ruhatár szakokra jártak bulizni a hallgatók.
Akkor még az egyetemek a tudás fellegvárai voltak, és alapból volt annyi kultúra az emberekben, még a legiskolázatlanabb rétegben is, hogy tudták, hogy hol/mikor milyen öltözékben kell megjelenni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.04. 11:23:05

mondjuk abban igaza van, hogy papucsban ugyan ne menjenek már iskolába, azért egy hivatalos helyen, közintézményben öltözzenek fel rendesen.

Én is mi is fel tudtunk.

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 11:25:16

Akkora baromságokat papolnak itt egyesek.
Láttam már én igazgató+tanszékvezető doktornőt lurex leggingsben, rózsaszín rövidzakósan, narancssárga platformcipővel munkahelyen.
Nem is az a friss pipihusi(40 felett) már.
Na ez van.
Illetőnek egy nagydoktorija van és egy kicsi.
Szóval felesleges itt jönni azzal, hogy ki mennyire értelmiségi.

papamaci957 2013.10.04. 11:26:12

@shitgun:
Én is nagyon jól tudom, hogy fel fog rendesen öltözni az állásinterjúra. De akkor ott miért nem kiabál, hogy micsoda diktatúra van?

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 11:31:50

@kronosz6: Most miért baj ha labdáznak a fejével, hát szereti a focit, vagy nem?

68nyara 2013.10.04. 11:34:22

@fizetekmegegysort: Azért amit írsz (már a próbálgatják a határaikat) az elsősorban tízen évesen annak is inkább az első felében igaz. 13-16 éves korban a lányaim is "próbálgatták" a határaikat. Aztán 19-20 évesen már nem. Addigra azért felnőttek, persze akkor is megvoltak a maguk még gyerekes dolgai, de nagyjából tekinthettük őket felnőttnek. A fiam (és a barátai) viszont valóban az egyetem alatt "élték ki" magukat. A fiúknál már csak így megy ez.

A vizsgán meg időnként nálunk is elterjednek olyan mendemondák, hogy xy kolléga szereti, ha a lányok lengébben öltöznek fel. Főleg a fiatalabb kollégákról. Ugyanakkor akiket én ismerek azoknál ez kizárt, nem láttam még olyat, hogy bárkit is csak ezért jobb jeggyel jutalmaztak volna. Mondjuk nálam inkább nehezebb dolga van az illetőnek,nálam ne a puncivillantással akarjon jegyet szerezni, hanem a tudásával.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 11:34:45

@shitgun: Annyi különbség van, hogy a munkahely fizet érte, hogy adott ruhába öltözzünk, az egyetem meg a mi pénzünkön él. Főleg egy szaros kaposrávi egyetemnek nem kéne tehát pattognia.

Amelyik egyetemekről beszélsz, ott az egyenruha több száz éves hagyomány. Nem két éve találták ki, mert épp egy puritán fasz lett a rektor. És aki oda jelentkezik, az ezzel teljes mértékben tisztában van.

2013.10.04. 11:35:31

@fizetekmegegysort: én is utáltam az iskolaköpenyt, de nem emlékszem, hogy meztelenül tüntettem ellene, vagy balhét csaptam volna. A fősulin pedig magamtól volt annyi eszem, hogy a bent töltött időt kábé normális, elfogadható ruházatban abszolváljam. nekem ez a nagy hisztizés nem tetszik, lassan sokan Észak-Koreát kiáltanak, mert egy egyetem megkívánja a normális öltözéket. 18 plusszos emberektől szerintem már elvárható, hogy a lázadó és szexuál-pszichológiai útkereső korszakuktól függetlenül (mondjuk akire húszévesen jön rá a lázadhatnék, az is hibaszázalékos) érezzék, hogy az iskolai tanórára normálisan öltözünk fel. Napi pár óráról van szó, azon kívül bárki akár gorillának öltözve is falngálhat az utcán. Én nem értem, hogy mi ebben a terror.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:36:18

@panaszmuki: 1931ben ha kitette egy nő a mellét, elvitte a rendőr. A párokat a szülők boronálták össze, a nők nyakig begombolva nevelték a gyerekeket, a pasik meg kurváztak vagy a cselédlányt hajtották. Ja, és az egyetemek a tudás fellegvárai voltak...:)

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.04. 11:37:10

@kronosz6: Amihez ezek nyúlnak, csak a balhé, a káosz, a korrupció, a simli.

Újabb frontot nyitott a kis szarházi, eddig barátaink voltak a horvátok.
Amikor az OMW "okoskodott" nálunk, hű de ideges volt. Micsoda pofátlanság "javaslatokat" tenni a horvát kormánynak.
A MOL vezér Hernádi, Orbán elvtárs szotyolatársa, valószínű ő bújtatja valahol.
Ha tiszta, álljon ki, ha mutyizott vállalja. Ja ezek nem ilyenek...
Amikor Gyurcsányt bábut "égettek, akasztottak fel", köpött le a tahó Fábry az rendben volt, mert azok az jó nemzetiek!

Az Orbán bandának mennie kell, még van egérút!

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 11:37:26

@shitgun: Back officeban nem nagyon van dress code. Ha meleg volt, rövidgatyában mentem. Főleg amikor spúr gecik voltak a légkondival.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:37:49

@ftk: erről beszélek: megpróbálja-megszívja-megtanulja-változtat. Ennyi...

citrix 2013.10.04. 11:38:17

A szexualitást hagyjuk a hanyatló nyugat ópiumának :-) Gogolák elvtársnő kurtára szabott szoknyáját azonnal kiigazíttatta Virág elvtárs.Virág elvtárs itt jár közöttünk 2013 őszén?!

2013.10.04. 11:40:48

@68nyara: pontosan, 16 évesen én is parádéztam a gimiben fordított keresztes Marduk (zenekar) pólóban, és vártam a balhét, hogy nagy arc lehessek, de a kutya se vette észre, mi van rajtam. Nagy csalódás volt, már láttam lelki szemeimmel, ahogy flegma pofával állok az igazgató előtt. Fősuli idejére már elmúltak ezek a mániáim.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:41:41

@68nyara: igen, dominánsan, akit hagynak. A csajoknál én manapság 2 réteget látok. Aki pasizni megy az egyetemre, azért "dobja ki", és akit nagyon mem hagytak tinikorában tininek lenni (tanulásalegfontosabb), így "menekül" az egyetemre, és későn kergül meg. A közös bennük, hogy kb 25-30 éves korukra már nem dobnak ki semmit, mert rájönnek, hogy többnyire felesleges. :)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 11:43:46

@fizetekmegegysort:
"1931ben ha kitette egy nő a mellét, elvitte a rendőr."

1931-ben még tudták, mi a különbség az erotikus és a kurvás között.

"A párokat a szülők boronálták össze"

Falun, max.

"a nők nyakig begombolva nevelték a gyerekeket"

Mármint a nők voltak nyakig begombolva, miközben nevelték a gyereket, vagy a gyerekek voltak nyakig begombolva?

"a pasik meg kurváztak vagy a cselédlányt hajtották"

Mert most nem?

2013.10.04. 11:44:36

@Nemzeti Dohányos: Ez csúnyán torzult felfogás. Az ért mert fizet valaki az egyetemért, még nem várhatja el, hogy a személyes anarchiája szerint működjenek a dolgok. Az étteremben is fizetek, mégse pisálok az asztal alá. Pedig fizetek. Illem, alapszabályok, tök egyszerű. ha meg úgy tekintjük, hogy az egyetemeket a közből fizetjük, akkor igenis elvárhatom (aztán vagy így lesz, vagy nem, de elviekben elvárhatom), hogy a közös pénzből taníttatott emberek a minimális szabályokat betartsák, például tegyenek különbséget öltözet terén az egyetem, és a szórakozóhely,/kocsma/edzőterem között.

Valóraváltógép 2013.10.04. 11:47:26

Miért nem természetes hogy egy egyetemista nem úgy öltözködik, és főleg vizsgán nem, mint egy olcsóbbfajta útszéli szexmunkás?
És kedves posztoló, igen, a majdnem meztelen kiscsajok között meredező farokkal az előadóra figyelni bizony nehéz.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 11:48:21

@shitgun: "Elvárhatom", "illem", csak egy logikus, nem "bőcsész" érvet hallanék :)

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:49:26

@shitgun: én örülök, hogy a fiatalok hallatják a hangjukat. Hogy miért kiáltanak terrort? Egyrészt szerintem nekik ez nem csak " pár óra a napjukból", másrészt - úgy sejtem - tele a hócsukájuk a mindent felülről megmondó, központosító rendszerrel. Mi ebben nőttünk fel, ők nem. Az a tippem, ha nem lettek volna az egyéb egyetemi átszervezések, akkor sem örülnènek, de nem lázadoznának ennyire. Én pl biztos bevontam volna őket a szabályzat elkészítésébe.
A mi nemzedékünk megszokta, hogy döntenek a feje felett a dolgairól, már-már erre szocializàlódtunk. A fiatalok nem. Nekem ez szimpatikus! Hallassák csak a hangjukat, ha róluk van szó!

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 11:50:03

@Valóraváltógép:
Szóval megint csak a nőkkel van baj?

Miért nem mondják ki nyíltan, hogy burka kell, és a nő ne menjen egyetemre.
A rektor úr lehet izzadt zsírszagú?

Valóraváltógép 2013.10.04. 11:51:55

@Illegális pártmunkás: Főleg a nőkkel van baj, igen. Egy nőtől elvárható, hogy ízlése legyen. Pasik esetében az ilyen elvárás felesleges. Vagy inkább reménytelen. :)

2013.10.04. 11:52:56

Ez a poszt nem sikerült túl jól. Kár volt a politikai vonalat erőltetni. Itt nem valamiféle kvázi konzervatív jobb és ballib erővonalak mentén húzódik a törés, hanem hallgatók jogai, méltósága és a rektor torz szabályalkotása között. Az egyetem művkarán szó sem volt politikai nézetekről, ideológiákról amikor felvetődött a jövő heti tiltakozás ötlete. Az író csupán talált egy lehetőséget hogy a megosztottságot felpörgesse.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:53:32

@panaszmuki: de most is. Csak ha most elhagyom a kurvázó pasimat, nem én kerülök szégyenbe...:)
Egyébként minél vagyonosabb volt a család, annál inkább választották a párt, városon is.
Ja, hogy a gond az, hogy most ha egy nő "nem erkölcsös", nem lehet megkövezni? :)

Valóraváltógép 2013.10.04. 11:53:46

@Nemzeti Dohányos: No meg aztán vannak olyanok, hogy" viselkedés", meg "gyerekszoba", meg "holneveltektégedfiam, ólbanevagyneme?", "apád prolievót", meg sok minden. Semmi közük a bölcsészethez. Az emberi viselkedéshez van köze. És igen, ELVÁRHATÓ.

Valóraváltógép 2013.10.04. 11:54:56

@dr kotász: Elég bénán. Ennyire lent vagyunk Kaposváron, hogy egy ilyen intézkedés miatt cirkuszolni kell?

2013.10.04. 11:55:09

@Nemzeti Dohányos: Tessék: azért, mert ez a szabály. Pont. Ha nem tetszik, el lehet menni (ugyebár), tudtommal nem kötelező az egyetem. Az iskola nem demokrácia, sosem volt az. Miért kötelező időre beérni az órára, miért kötelező levizsgázni, miért kötelező megírni a dolgozatot. Megannyi zavaró kérdés, vajh mi a logikus, nembőcsész válasz? Nyilván a behajtani tilos tábla előtt is leállsz filozofálni a rendőrrel, hogy de, de, de, de miért?

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 11:55:29

@Valóraváltógép: De, ezek mind ilyen megfoghatatlan valamik, mankók, amihez leginkább az önálló gondolkodásra képtelenek ragaszkodnak.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 11:56:25

@Valóraváltógép: ez legyen már a meredező farkú ösztönlény problémája, ne a miniszoknyás kiscsajé... Mert különben lassan elérkezünk az "aki kihívóan öltözik, ne csodálkozzon hogy megerőszakoljàk" hímsovén baromsághoz...

Valóraváltógép 2013.10.04. 11:56:27

@Nemzeti Dohányos: Hát, neked nehéz sorod lesz Angliában. Ott tradíciónak nevezik ezeket a "mankókat", és eléggé ragaszkodnak hozzájuk. Igen helyesen. :)

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 11:57:44

dajcstomi 19 perccel ezelőtt faszbukozott és lebarmozta a rektort.

Valóraváltógép 2013.10.04. 11:59:52

@fizetekmegegysort: A férfiak többsége ösztönlény. :) A megerőszakolást ne keverd ide, semmi köze hozzá.
Én sem példálódzok hülyeségekkel.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:00:46

@Valóraváltógép: Hogymi?

departments.bloomu.edu/nursing/Oxford%20Web/images/Oxford%20Students%20by%20the%20Well%20in%20St.jpg

Tudod itt nem arról van szó, hogy ha törik ha szakad rövidadrágban akar mászkálni az ember, van amikor tényleg nem éri meg szembemenni a többséggel, de attól függetlenül logikátlan helyekre ne terjesszék ki. Bár nem lepődök meg, hogy csak fekete-fehéren tudsz gondolkozni.

2013.10.04. 12:01:15

@Nemzeti Dohányos: nem a rövidnadrágtól lesz jobb/rosszabb ember valakiből, hanem attól, hogy felismeri, hogy mikor illendő rövidnadrágot felvenni, és mikor nem. Temetésre, a professzor előadására, színházba nem. És ez nem terror, hanem igényesség és tisztelet, meg társadalmilag kialakult szokás. Lázadhatsz ellene, csak hülyének leszel nézve. De ezek bölcsészdolgok, te csak menj a színházba atlétában, különben el vagy nyomva.

2013.10.04. 12:02:40

@Illegális pártmunkás: az már tegnap az indexen volt.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 12:02:46

@Valóraváltógép: akkor ez legyen a férfiak problèmája, ne a nőké.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:04:12

@Nemzeti Dohányos: Az én mániám egy jólnevelt, viselkedni és dolgozni tudó, és akaró társadalom, amit nem lehet őrjöngésbe hajszolni teljesen logikus lépésekkel, mert az agyára mentek a jogai. Még akkor sem, ha Olga néni, a Nemzet Óvónénije ezt helyteleníti is.
Nevezheted rögeszmének, ha jól esik. :)
És mindennek örülök, ami ebbe az irányba viszi a dolgokat. Ennek is.

Mi logikátlanságot látsz a vizsgán megfelelő öltözetben jelenjünk meg-ben? A tanár is öltönyben van, nem?

csepke 2013.10.04. 12:05:21

@Nemzeti Dohányos: na akkor mondok én. Azért mert a különböző társadalmi rétegekben különböző kulturális szokások vannak. Aki ki akar törni az egyikből, és bekerülni a másikba, az vegye fel a szokásrendszert, és hagyja el amiből menekül. Az a szép a társadalmi mobilizációban hogy át lehet járni a rétegek között. Mehet egyetemistának, de mehet akár underclassnak is ha az tetszik, szíve joga, de az egyetem nem ez utóbbi helyszíne.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:05:35

@shitgun: Mondom én, hogy jöttök itt a fekete-fehér gondolkozással, senki sem akar atlétában menni színházba, bár igazából ennek sincs semmiféle racionális alapja, csupán ott tényleg kirívó lenne, jobb a békesség. De egy egyetemi előadáson sokszor még a tanár is rövidnadrágban van (30 fokban egy ablaktalan, szellőzés nélküli lyukban nem kell csodálkozni), és a diáktól egyáltalán nem kirívó. Tehát egy elfogadott dolgot akarnak a visszájára csinálni. Mert egy barom papucsban ment évnyitóra. Akkor a nagyeszű miért nem az ünnepi eseményeken tiltja be a paucsot?

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 12:06:15

@Valóraváltógép:
Ja, persze meg hozzátok be az angol bentlakásos iskolákat is, ahová el lehet tüntetni a gyerkőcöket.
Tudom, hogy ott mennyibe fáj a szülőknek a geci egyenruha és azért is csúfolják a többieket, ha a másiknak kicsit viseltesebb.

Miért nem mindjárt frakk kell, mint az Eton College-ban, ott vannak az igazán okos egyedek, bár kétlem, hogy egy családban minden felsőházi leszármazott akár 200 éve egyfolytában hatalmas IQ szinttel rendelkezne.

2013.10.04. 12:06:18

@Valóraváltógép: Maga a tiltakozás nem cirkusz, teljesen jogos. Itt a campuson még nem láttam majdnem meztelen kiscsajokat, de ha van közelebbi infod, oszd meg kérlek, mert érdekelne. Arról van szó a dress code al kapcsolatban hogy szeptember elején vagy májusban, melegben nem fogok beülni 50-60 ember közé másfél órán keresztül hosszú nadrágban, mert nem akarok feleslegesen izzadságszagot eregetni. A másik hogy a körömápolás, borosta stb egy felnőtt esetében ne legyen már szabályozás kérdése. Aki elhanyagolja magát arra a közösség amelynek tagja, úgyis nyomással lesz. Ne hozzanak ilyen felesleges emberi méltóságot sértő rendeleteket...

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:06:41

@fizetekmegegysort: Ez elsősorban tipikusan női probléma. A hím magára húz egy hosszúnadrágot meg egy inget, és ha nem hawaii mintás, vagy nem bűzlik hozzá, akkor nehéz beleakadni.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 12:09:32

@Valóraváltógép: van tanár ismerősöm, aki egy kávé mellett, farmerban és ingben vizsgáztat... Van hogy kávèházban .... Fujjj!
Jómagam vizsgáztam multis tárgyalóban, mert a tanárnak ott volt dolga, és kényelmesebb volt így neki... Szóval...?!

Ludovikás Levente 2013.10.04. 12:10:44

Azért aki dolgozott nyugaton bármilyen rendesebb helyen, vagy akármilyen alkalmazottként, az tudja hogy szigorú dressing code-ok vannak mindenütt. Ahol én voltam ott például előírták még azt is, milyen öltözékben lehet a munkahely közelében járni, nem is beszélve a munkahelyről (ott eleve át kellett öltözni). Sokkal szigorúbb szabályzat volt mint ez a kaposvári

Hogy most milyen öltözékben járnek egyetemre azt nem tudom, de rövidnadrágot éa strandpapucsot az én időmben senki sem hordott, a többiek se néztek rá jó szemmmel. De az még eg ymásik világ volt, nagyon meg kellett küzdeni a bejutásért és a bennmaradásért, senki nem tekintette bohóckodásnak mint a mostanság

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:11:14

@csepke: Nem minden egyetemista fog ám tárgyalóteremben talárban, meg öltönyben ücsörögni a bankfiókban. Felvételiztettek már engem oldalzsebes nadrágban, szóval maximum a jogi szakon hiszik azt, hogy mindenki akinek munka közben tető van a feje felett, az öltönyben, de minimum farmerban fog dolgozni.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:11:55

@dr kotász: Létezik az izzadásgátló nevű dolog, pár száz forintért kapsz olyat, ami hetekig elég. :) Szerintem ezt messze túlzás dresszkódnak nevezni, leginkább a "ne állatiasodjunk már el teljesen vazze" jellegű intézkedésnek mondanám.
Ha odajársz, akkor biztos többet tudsz róla, elég egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg; ez most csak vizsgára vonatkozik, vagy állandóra?
Az is érdekelne, hogy ez pontosan mivel sérti meg az emberi méltóságotokat... én a szokásos hisztériakeltésnek érzem. Biztos lesz valami áremelés, vagy ilyesmi. :)

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:13:02

@fizetekmegegysort: Szóval mi? Oda úgy mégy, ahogy jólesik, négyszemközt még az is lehet, hogy előnyöd származik belőle. Ide meg így.
Problem?

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:13:18

@Valóraváltógép: Én még nem láttam tanárt öltönyben vizsgán se :) Igaz ők csak nemzetközileg elismert tudósok, nem politikaelméletet végzett rektorok.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:14:23

@Illegális pártmunkás: Én mindig jó ötletnek éreztem az egyenruhát, de sajnos nem a magyar jövedelmi viszonyokhoz kitalált dolog. :)

fizetekmegegysort 2013.10.04. 12:14:27

@shitgun: van budapesti színház, ahova nyugodtan mehetsz farmerban - így van előadás és körülmèny, amikor lehet előadásra menni flipflopban, miniben, rövidnaciban. Operába nem megyek farmerban - a Profhoz sem szóbelizni papucsban. Viszont ez a szabályozás fekete-fehér. Szerintem ez baj.

2013.10.04. 12:14:51

@Nemzeti Dohányos: nem tüsszentünk a másik arcába, nem fingunk a tömött buszon, bemutatkozunk első találkozáskor, nem mondjuk a nagyinak, hogy bazmeg, előreengedjük a terhes nőt a postán a sorban, satöbbi, satöbbi, ezek mind életnyomorító mankók a gondolkodásra képtelen embereknek. Nyüves világ, terrorvilág.

fizetekmegegysort 2013.10.04. 12:17:23

@Valóraváltógép: szóval egyáltalán nem minden (vizsga)helyzet és nem minden tanerő kívánja meg azt, amit a most hozott szabályozás.

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 12:18:19

@Valóraváltógép:

"Én mindig jó ötletnek éreztem az egyenruhát"

Ja, katonáéknál, meg fegyveres testületekben.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:19:13

@fizetekmegegysort: Nyilván nem, de továbbra sem értem a cirkuszolás okát. Az a problémátok, hogy pont most vezették ezt be? Ha úgy mentek oda, hogy már ez a szokás, nyilván elfogadtátok volna, és talán még büszkék is lennétek rá. Nem?

2013.10.04. 12:20:16

@Valóraváltógép: Nem csupán vizsgára vonatkozik. A média valóban a hisztéria felé tereli az ügyet, túllihegés tényét foganatosítják meg a nagyérdemű felé úgymond. Viszont a tiltakozás valóban jogos. Nem lehet rövid szoknyát, rövidnadrágot hordani, kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, beleköthetnek szakáll növesztésébe, körömlakk használatába stb...

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:20:20

@Illegális pártmunkás: Ad egy tartást. Nem kell hozzá katonáéknak lenni. Persze nyilván van, akinek ez olyan megfoghatatlan bölcsészdolog. :)

2013.10.04. 12:20:23

@fizetekmegegysort: elmondom még egyszer. nem értek teljesen egyet a szabályozással (nem is lesz hosszú életű, várj csak egy hetet), de azzal igen, hogy az egyetemnek joga van szabályozni az öltözködést, ezt a világon sok helyen megteszik, és alapvető szerintem, hogy a helynek - legyen az bármi - megfelelő öltözéket veszünk fel. Régen is volt ebből patália, fentről szigor, lentről lázadás, csak akkor nem kiáltott senki terrort meg fasizmust. A diák dolga a lázadás, a tanáré ennek letörése, szabályozása. Így fogja megtanulni a diák, hogy egyes dolgokat lehet, másokat nem, és hogy mindennek következménye van. hasznos tudás ez a jövőre nézve, mert majd ha dolgozik valaki, jobb ha tudja, hogy az előírást nem kötelező ugyan betartani, de akkor kivágják. Ez fontos tapasztalat, jobb mielőbb megszerezni. A fekete-fehér ott van, hogy egy kissé szerencsétlen egyetemi dress-code-ból rögtön országos balhé kerekedik. Ez a fekete-fehér.

rekszem 2013.10.04. 12:20:48

Az is egy jó nagy barom, aki szorgalmazza, hogy vizsgára öltönyben keljen menni.

Már miért kéne? Attól jobb a teljeítmény? Kényelmesebb? jah... a tisztelet, az baromira megvan egy öltönnyel

a céges dresskód is marhaság, sok olyan embernek is elő van írva mit viseljen, aki nem is találkozik ügyféllel

és igen, ha nyáron 40 fok melegben látok egy embert öltönyben, nyakkendőben nekem az jut eszembe róla, hogy a barma vajon mennyire van bepudvásodva a hajlataiban, és vajon miér tnem öltözik az időjárásnak megfelelően

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:21:17

@shitgun: Ezek mind olyan dolgok, ami másoknak objektív kárt okoznak. Ha neked fáj, hogy rövidgatyában megy valaki be egy előadásra, akkor egy bigott .. vagy, de még akkor se ér semmi kár, hacsak a nagy felháborodásban nem kapsz agyvérzést, de az már magánügy.

rekszem 2013.10.04. 12:22:18

@shitgun:

művészeti oktatás és a dresskód ugyanazon állító mondatban elég furcsán hangzik

amúgy te sértve érzed magadat, ha valaki rövidnadrágban van nyáron?

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 12:22:24

@Valóraváltógép:
Már bocsi, de a mi középiskolánkban kötelező volt a varratott egyenruha.
Sötétkék térd alá érő idétlen szoknya, kis mellénykével.
Na tudod hányszor volt rajtam.........
Járjon benne a rektor úr.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:22:25

@dr kotász: Hát amilyen körmök lógnak egyes királylánykákon, ennek csak tapsolni tudok. :D Komolyra fordítva, állandóan egy színész-művész beállítottságú karon tényleg kicsit túlzás. A szakállkorlátozás meg mondjuk hülyeség.
De gondolom ezek általános irányvonalak, amiket ésszel fognak kezelni, és nem elsősorban rátok vonatkoznak. Nem tudom miket tanítanak ott, szerintem sok mindent.

Állítsuk meg a ......... 2013.10.04. 12:23:07

Valakinek nemzeti varrodára fáj a foga?

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:24:06

@Illegális pártmunkás: Ha nyíltan felvállalod hogy transszexuális vagy, szerintem engedélyezték volna a nadrágviselést. ;)

rekszem 2013.10.04. 12:25:42

régen volt iskolaköpeny és nagyon rühelltem mindig is

fizetekmegegysort 2013.10.04. 12:26:17

@Valóraváltógép: az a probléma, hogy a fejük felett, vezetnek be baromságokat. Szerintük a körömlakk kurvás, más szerint ápolt. Ízlésről beszélgetünk: szeintem a Rektor arcvize büdös és erőteljes szerinte meg az én parfümöm émelyítő és kihívó. Ha eleve előírás/egyenruha van, vagy nem megyek oda, vagy ennek tudtában megyek oda. Hajviseletet, arcszőrzetet diákoknak előírni szerintem baromság.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:26:55

Amúgy az "öltönyös ember = megbízható, tisztességes úriember" tévképzet társadalmilag kifejezetten káros. Hány hiszékeny ember adta oda önként és dalolva minden pénzét egy csalónak, csak mert szépen ki volt rittyentve? Egyszerű emberek fokmérője, ehh.

2013.10.04. 12:26:55

@rekszem: márciustól szeptember végéig csak rövidgatyában járok, hacsak nem esküvőre, temetésre megyek. Semmi kifogásom a rövidgatyával szemben. itt más a téma, de már unom magyarázniaz álláspontomat. Röviden: ha egy egyetem dresscode-ot ad ki, ahhoz joga van. Lehet ellene tiltakozni, demonstrálni, ami vagy változtat a helyzeten, vagy nem. nekem a hisztéria nem tetszik, hogy itt most jogok lábbal tiprása folyik. Az egyetem nem kötelező, ergo akinek ez már sok, kalap, kabát. és kérdem végül: az is terror lesz, ha majd a munkahelyen írják elő a hosszúnadrágot, galléros felsővel? Érdekes, nem láttam még az OTP alkalmazottakat demonstrálni a kötelező zöld kendő miatt.

csepke 2013.10.04. 12:26:56

@Nemzeti Dohányos: nehéz így ha ferdítesz. Elhiheted hogy én főleg nem gondolom hogy mindenki talárban stb..., és itt senki nem ezt mondja, hanem azt hogy mindennek megvan a maga helye. Magán véleményem pedig az, hogy egy férfi bizonyos életkor felett hacsak nem melózik, vagy épp sportol ne járjon szandiban meg rövidgatyában mert komolyanvehetetlen. De egyébként meg látom én is, hogy egy általános suttyósodás felé tartunk sajnos, amikor pl. teljesen általános már, hogy tökig kigombolt ingű, amiből dől ki a szőrős sörhasa, pasasokkal lehet találkozni a körúton. Úgyhogy értem mire fel a fellháborodás ezen a rektori szabályon. De szerintem nem a rektor van fodítva bekötve.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:26:59

@rekszem: Pedig nagyon fontos, hogy a gyerekekbe időben beleneveljék a tisztelet fontosságát. Egy csomó problémát automatikusan megoldana.
Persze a felsőoktatásban elkezdeni már késő. :(

Ludovikás Levente 2013.10.04. 12:27:37

@shitgun:
Elolvasva a kaposvári öltözködési szabályt szerintem nem mondható túlzottan vaskalaposnak. Talán a kihívó parfüm ami nehezen megragadható, de gondolom azt átvette valami mintából, mert helyenként ez is benne van a nyugatról ismert munkahelyi szabályzatokban.

A reakciók érdekesek inkább, hogy mennyire kitört a hisztéria és rögtön tele van a Zindex meg a többi fórum, mintha ez lenne a meghatározó esemény a nagy magyar közéletben.

Sajnos ebből az látszik, hogy a folyton Nyugatra hivatkozó szellemi elit valójában egy félművelt anarchista csürhe, amelyiknek nincs komolyabb mondanivalója a két bedrogozás közötti hőzöngésnél.

rekszem 2013.10.04. 12:27:44

@Valóraváltógép:

ööö.... milyen tiszteletről beszélsz?

az undorító kék köpeny benned a tisztelet képzetét kelti, ellenben egy polóval?

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 12:28:24

@rekszem: Én sem szerettem, de azért nagyon praktikus volt pl. rajzórán, hogy nem a ruhámat festékeztem össze.
Inget sem szerettem régen, a mostani munkahelyemen viszont kötelező, meg a szövetnadrág is.
Úgy megszoktam, hogy ha nem otthon vagyok, furán érzem magam pólóban.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:31:19

@fizetekmegegysort: És mi akadályoz meg az intézmény elhagyásában, ha nem tudod összeegyeztetni a lelki egyensúlyoddal az új szabályozást? Haj és körömviselet szerintem nincs előírva, bizonyos fajta viseletek lettek ellenjavallva. Ezek valószínűleg olyanok, amiket a gisztigörcs nélkül ti is gáznak éreznétek.
Volt egy ismerősöm, aki a kilencvenes években ciklámenszínű hajjal, talpig flitteres göncökben mászkált, aztán kiröhögte és lebigottozta az embereket, akik megbámulták. Kicsit őrá emlékeztet ez az egész helyzet.

kukatr 2013.10.04. 12:31:27

Húha! Én ehhez már csak annyi tudok hozzá fűzni, hogy a csúnya, gonosz imperialista amerikai bankár rövidnadrágban erőszakolta meg az igaz, hithű szocialista, munkás anyát. Ráadásul minden kedd délután! A belvárosi moziban. Brühühühühü!

rekszem 2013.10.04. 12:31:36

@panaszmuki:

rajzóra az rajzóra, szerintem ne keverjük ide

én is jártam régen kötelezően ingben és hosszú nadrágban, akkor semmi felelősségem nem volt

most, hogy százmilliós projekteken dolgozom érdekes módon senki nem szövegel, hogy egész nyáron rövidnadrágban vagyok és inget se vettem fel 10-nél többször az elmúlt években, öltönyt meg egyszer sem

2013.10.04. 12:32:00

@Valóraváltógép: Sokféle szakterület van, állattudományi, mezőgazdász kar, pedagógia és a művészeti kar. Az ésszel kezelés szabályozás nélkül is működne, mint bármilyen közösségben, automatikusan. Királylányok is akadnak mindenhol szinte, de a nagy átlag normális természetesen. A probléma lényege az hogy ki és mi alapján dönti el hogy mi a túl kivágott ruha, vagy mennyiben ápolatlan valakinek az arcszőrzete. Ezek nem egzakt minőségek és jogi szabályozásnak alávetni ilyen dolgokat képtelenség.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:32:30

@csepke: Jó, csak aztán vigyázz, majd egy komolyan vehető, öltönyös figura ne forgassa ki a szüleidet, nagyszüleidet minden pénzéből. Éljen a felületesség, a ránézésre ítélés.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:33:12

@Ludovikás Levente: Az utolsó bekezdésed már bennem is felmerült. De úgy gondolom, ez csak egy nem túl jelentős (viszont hangos) részük.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:33:25

@shitgun: Munkahelyen majd én eldönthetem, hogy fizetnek-e hozzá eleget. Van az a pénz, barokk nemesi ruhában járjak dolgozni.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:34:49

@dr kotász: Jó, de eddig gyakorlatilag csak annyi történt, hogy megjelent ez cetlin, vagy körlevélben, vagy nem tudom hogy... és kitört a pánik. Egy olyan eset sincs, amikor nem ésszel kezelték volna, nem?

csepke 2013.10.04. 12:36:38

@Nemzeti Dohányos: hát erre mit is mondhatnék ;) cuki vagy

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 12:37:00

@rekszem: Ha én egy százmilliós project megrendelője lennék, és valaki egy tárgyalásra vagy szerződés aláírásra rövidgatyában és pólóban jelenne meg, felállnék és keresnék mást.
Én is megadom másoknak a tiszteletet, hogy az alkalomhoz illően öltözöm fel, elvárom másoktól is.

rekszem 2013.10.04. 12:37:54

@shitgun:

magyarán azt mondod, hogy ha egy ember agymenése ezrek mindennapjait keseríti meg értelmetlenül, akkor az rendben van és mindenki fogja be a pofáját?

nem tudom mivel közlekedsz, de ha mondjuk a bkv előírna az öltöny viselését a buszon, akkor te azt mondanád, hogy:

a, elfogadom uraim, megyek is az öltönyboltba 10 állandó darabért
b, nem fogadom el a döntést, de tiszteletben tartom, holnaptól napi 30 km-t gyalogolok a melóhelyre
?

hmmmm?

2013.10.04. 12:38:33

@dr kotász: Az én munkahelyemen is van dresscode, kábé senki nem tartja be, pedig nagyon pontos, részletes infók vannak benne. Arra viszont jó, hogy legyen egy írásos nyoma, hogy az extrém dolgok nem megengedettek. Kaposváron sem hiszem, hogy öltözködési bizottság fogja mérőléccel ellenőriznia dekoltázsokat és szoknyahosszokat, ezt szerintem egy iránymutatóként kéne felfogni, hogy bugyivillantós szoknyácskát és fél cickót kidobó felsőt ne. Ha ezt a diákok hiszti helyett a helyén kezelték volna, nem lenne belőle semmi, hír se, de ugye jobb, ha hír van belőle, mert akkor indulhat a hőzöngés. Tipikus esete annak az egész, hogy azért vesznek komolyan valamit, hogy lehessen ellene ágálni.

rekszem 2013.10.04. 12:38:50

@panaszmuki:

szerencsére nem vagy 100 milliós projekt megrendelője :)

és ha az lennél, akkor pont leszarnád miben ül veled szemben az ember, ha a rábízott munkát el tudja végezni

rekszem 2013.10.04. 12:41:02

@shitgun:

vagy éppen csak megelőzik azt, hogy a rektor úr személyesen távolítson nem általa nem szívesen látott diákokat az intézményből, mert pl. vizsgán szerinte túlzottan szagos a parfümje

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.10.04. 12:42:08

Dress code minden jobb oktatási intézményben és munkahelyen van. nyugaton ráadásul még inkább mint itthon. Minek megy ez a fölösleges ballibbant ajvékolás megint?

2013.10.04. 12:42:19

@rekszem: jajjaj, mindjárt halált fog okoznia dresscode. Megnyomorítja? Kinek az életét nyomorítja meg, hogy nem vehet fel ultramini szoknyát meg papucsot? Komoly, tényleg? Tudom, a nyár, bár tudtommal május környékén nagyjából vége a dalnak, de tételezzük fel, hogy májusban 42 fok van, mi történik: 1. leszarod a dresscode-ot., és bemész rövidgatyában, nagyjából semmi sem történik (vagy mi a retorzió szerinted, hat botütés? komolytalan az egész, nincs is büntetésről szó) 2. ahogy minden multinál és közhivatalban, kirívó hőségben engedélyezik a lazább öltözetet, problem solved 3. felveszel egy vékony, nyári hosszúnadrágot, pölö lenvászon, ha ismerős. Hatalmas nyomorítás, úristen, tényleg.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 12:42:31

@panaszmuki: "Megadni a tiszteletet" eh, mintha a ruhgán múlna. Ha te ilyen mentalitással nekem dolgoznál, kirúgnálak. Mikor a Microsoft és az IBM megkötötték az első DOS-üzletet, az MS-esek öltönyben, az IBM-esek farmerban és polóban mentek, mert mindkettő úgy akart öltözni, ahogy a másik. Te bezzeg felálltál volna az asztaltól. Na ezért sem lesz sose magyar IBM.

2013.10.04. 12:45:20

@rekszem: hát ez már konkrét paranoia. Egyébként ha rektor ki akar rakni valakit, nem kell hozzá parfüm. Hugomat úgy dobta ki a tanszékvezető, hogy egy éven át egyetlen tárgyból szigorlatoztatta (összesen 11-szer, teljesen szabálytalanul), mindig egyest adott neki, pedig már kívülről tudott mindent (anyám ugyanilyen szakos, tudta, hogy hugom tudja), amikor meg szóról szóra felmondott mindent, a tag közölte, hogy biztos puskázott vázlatírás alatt, egyes. Nem kellett parfüm.

rekszem 2013.10.04. 12:45:49

@shitgun:

ha szerinted nincs értelme a dresscodenak, akkor minek van? :)

egy normális közösségben elég lenne annyit mondania az oktatónak, hogy pl. legközelebb be jöjjön ribancnak öltözve és nem központi szabályzatot kiadni

kukatr 2013.10.04. 12:46:37

@shitgun: "Az én munkahelyemen is van dresscode, kábé senki nem tartja be, pedig nagyon pontos, részletes infók vannak benne."
Azt ugye tudod, hogy innentől kezdve a szavad jóval kevesebbet ér?

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:47:39

@kukatr: Miért érne kevesebbet a szava? Pont annyit ér, mint a tiéd, vagy az enyém. Egy vélemény.

rekszem 2013.10.04. 12:49:39

nálünk az egyetemen volt egy pali, aki mindíg ugatott, hogy a csajok ne merészeljenek miniszoknyában jönni vizsgára

aztán a palit kibaszták az intézményből, mert túl sok panasz jött rá, hogy molesztálja a leányokat :D

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 12:50:37

@Nemzeti Dohányos: Nem a ruhán múlik, de a ruha jól indikálja a másik hozzáállását.

"Mikor a Microsoft és az IBM megkötötték az első DOS-üzletet, az MS-esek öltönyben, az IBM-esek farmerban és polóban mentek, mert mindkettő úgy akart öltözni, ahogy a másik."

Ez nem tudom, hogy így volt-e, de ha így is történt, akkor pont azt mutatja, amire én célzok. Mindkét fél igyekezett a másik szokásainak megfelelni.

Valóraváltógép 2013.10.04. 12:51:53

@panaszmuki: Az illem és az udvariasság amolyan idejétmúlt bölcsészhülyeség. ;)

rekszem 2013.10.04. 12:54:36

@Valóraváltógép:

milyen illem milyen udvariasság?

kezet csókolsz? van rajtad pantalló? hát bajuszkötő?

nem? tiszteletlen vagy-e?

kukatr 2013.10.04. 12:55:24

@Valóraváltógép: Azért mert miközben a dresscode mellett érvel, bevallja, hogy a munkahelyén se tartják be. Ez egy kicsit gáz és hipokrata.
Persze ha azt írja, hogy ő személy szerint betartja a szabályzatot (és zavarja, hogy a többiek nem), akkor bocsánatot kérek tőle és újra ugyanannyit ér majd a szava. A világ így működik.

rekszem 2013.10.04. 12:55:45

@panaszmuki:

pont azt mutatja, hogy mindegy miben mentek, mert az egyiknek volt szoftvere, a másiknak meg hardvere

anélkül meg lehettek volna aranysúlytásos süvegben is

2013.10.04. 12:58:38

@kukatr: szerintem nem. Poont arról szól a dolog, hogy a dresscode az esetek jó részében inkább ajánlás, mint ökölszabály, pont ezért nem kéne szirénázni a diákoknak sem. Nálunk sem jár ruhaügyi bizottság, de az a dresscode miatt általánosan elfogadott, hogy túl miniben, cickós felsőben nem dolgozunk. A miénkben olyan is van, hogy kerülendő a komikus mintázatú felső, az ilyennel egyszerűen nem lehet mit kezdeni, kiabálhatnék én is miatta, de lenne értelme? valaki kijön egy humormércével és leteszteli a mintás pólómat? ugyanmár, felesleges hiszti, ez csak a szélsőségek kerülése miatt van.

Ludovikás Levente 2013.10.04. 12:59:14

@rekszem:
Teljesen fogalmatlan vagy. Dress code más egyetemeken is van, itt van egy link csak példának a szabadság hazájából:

www.hamptonu.edu/student_life/dresscode.cfm

2013.10.04. 12:59:19

@rekszem: valószínű, hogy ez elhangzott, csak nem volt foganatja. Most van róla egy papír.

rekszem 2013.10.04. 13:01:25

@Ludovikás Levente:

akkor ha valami valahol szar, akkor gyorsan kövessük?

neked miért nem jó, hogy abban mész valahová, amiben akarsz?

2013.10.04. 13:02:32

@rekszem: a bajuszkötőt alváshoz használták, a többi meg korabeli illem/divat volt. Ma kézfogás van és öltöny. Ez rossz hasonlat volt. A megfelelő helyen te is kezet fogsz( vagy ha kezet nyújtanak, te zsebrevágod a tiédet, és közlöd, hogy ellene vagy a konvencióknak, mert korlátozzák az akaratodat?), és ha olyan helyre mész, ahol mindenki öltönyben van, te is azt veszel fel.

2013.10.04. 13:05:05

@rekszem: nem, ez úgy van, hogy rengeteg helyre nem mehetsz akármiben, viszont nem kötelező odamenned.

rekszem 2013.10.04. 13:05:15

@shitgun:

mivel az illem és a divat is változik, ezért akár még a monokini is lehet üzleti viselet a jövőben

ezt meg nem előírások szabályozzák, hanem társadalmi egyetértés

mint ahogyan egy diáknak a rövidnadrág nyáron társadalmilag teljesen elfogadott, legfeljebb a buzi rektor csőrét bassza, mert ő gondolom a klímás A6-ossal jár mindenhová 10 fokra lehűtve az utasteret

rekszem 2013.10.04. 13:06:12

@shitgun:

sorolj már pár helyet (egynél többet), ahová naponta szoktál járni, de nem mehetsz mondjuk rövidnadrágban?

zobod 2013.10.04. 13:08:48

A kaposvári rektor adott egy öltözködési előírást azoknak a tahóknak, akik maguktól nem tudják, hogy kell viselkedni egy _egyetemen_. Jobban tennék ha megköszönnék. A színészpalánták meg ne ripacskodják túl, még azt hiszi az ember, komolyan gondolják. Nagyon rossz fényt vetne rájuk, ha nem értik miért született az öltözködési előírás. Pláne, ha ők is okai voltak a megszületésének.

Konzervatív0 2013.10.04. 13:11:10

Valójában nem értem miről megy a hiszti.
Ha valaki felsőfokú végzettséggel elhelyezkedik egy cégnél, főleg ha multinál, a legtöbb helyen van dresskód. Magyarul ha kikerül valaki az egyetemi padból és dolgozni akar fel fogja venni akár napi szinten az öltönyt és nyakkendőt, a lányok esetén meg a spagettipántos culák lekerülnek.
Ha egy multinak szabad előirnija mit viseljen a dolgozója, egy egyetemnél sem kifogásolható. Legalább szokják hogy lehányt szétszakad pizsamában nem mehetnek vizsgázni.
Ez ellen lehet kiabálni meg tiltakozni de ez van.
Nem látok semmi kivetnivalót az intézmény öltözködési szabályában.
Akinek nem teszik menjen olyan iskolába ahol lazábbak az öltözködési szabályok.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:12:40

@zobod: @panaszmuki: Nem biztos, hogy a megfelelő hozzáállású emberek tanulnak a felsőoktatásban. Ami elég baj, mert sokba kerülnek, és egyúttal felveti, hogy megéri-e finanszírozni a képzésüket...

rekszem 2013.10.04. 13:14:43

@Valóraváltógép:

mármint kell-e orvos, ha nem öltönyben tanul anatómiát?

2013.10.04. 13:15:26

@rekszem: hogy jön ez ide? Nem mondtam, hogy olyan helyekre járok. Ráadásul szeretem a rövidgatyát, és ahogy mondtam, nem értek teljesen egyet a szabályozással (ami nyilván kábé jövő hét elejéig lesz érvényben), inkább a vizsgaöltözet részével értek egyet, meg azzal, hogy valami alapvető normákat illendő betartani, miniszoknya, túldekoltált blúz, tangapacsker, szakadt holmik, ilyesmi. Ráadásul szerintem az egyetem ezt megkövetelheti, mert nem kötelező intézmény, mindenki szabad belátása szerint dönthet, hogy ezt elfogadja, vagy sem. Az, hogy nekem olyan az életvitelem, hogy kevés az öltözködési korlát benne (ami van, azzal meg egyetértek), nem jelenti azt, hogy minden területen dobjuk a gyeplőt a lovak közé. Egy egyetemen elvárható szerintem a normális, szélsőségektől mentes öltözködés (nem amish divatról beszélek), de tudom, vaskalapos és elnyomó vagyok.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 13:16:33

@rekszem: Olyan orvos engem ne vizsgáljon meg, aki az alapvető higiéniás szabályokkal nincs tisztában...

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:16:59

@rekszem: Mármint olyan családból menjen orvosnak, ahol rendesen megnevelték. Talán akkor tényleg "doktor úr" lesz belőle, és nem találomramészáros, vagy körzeti praxisüzér.

2013.10.04. 13:17:46

@rekszem: annyira szélsőségesen reagálsz, az öltöny a vizsgáknál került szóba, senki, sehol nem mondta, hogy órára öltönyben kell járni. Megkérdezhetem hány éves vagy? (Nem genyózás, érdekel.)

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:18:13

@Valóraváltógép: Hozzáállás, atyaúristen. Ennek az országnak tényleg maximum gombokat szabad gyártania, többre nem vagyunk hivatottak, ha egy egyetemistánál az öltözködés a fokmérőtök..

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:18:18

@kukatr: Próbáld meg a mondanivalóját nézni, nem a szavait. Ha megy. Diplomásnek készülsz, nemdebár... mert akkor ez IS elvárható.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:19:29

@Nemzeti Dohányos: Neked a gombok vannak az agyadra menve. :) Gyártsad őket akkor, én polgári társadalmat akarok. Polgárokkal, és nem prolikkal.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:19:40

@panaszmuki: Hu basszus, te nagyon súlyosan idióta vagy :))

rekszem 2013.10.04. 13:21:25

@shitgun:

30 elmúltam és több felsőfokú intézménybe is jártam már

vizsgázni vizsgázzon öltöny nyakkendőben akinek két anyja van, csináltam eleget és konkrétan egy kreténség

meleged van vagy fázol, fojtogat a nyakkendő, kényelmetlen, de legalább a tanár nincsen öltönyben

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 13:21:54

@Nemzeti Dohányos: Konkrétan miért is? Te szeretsz pl. gombás körmű hentestől vásárolni?

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:22:14

@shitgun: Valaki, talán Kotász írta feljebb, hogy nem csak a vizsgákra vonatkozott. De akkor sincs benne semmi olyan, ami ne lenne normális esetben természetes.
Nyilván lehettek előzményei, és nyilván ésszel fogja alkalmazni mindenki. De fogja. És remélem hogy nem csak itt.

rekszem 2013.10.04. 13:22:23

@panaszmuki:

huh..... kemény vagy, vagy mint a vídia :)

rekszem 2013.10.04. 13:23:43

@panaszmuki:

ööö... nem az kap mindenféle gombát akinek bepállik a mindene?

régen tudod kik használták a hajvakarót?

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:23:56

@rekszem: @Nemzeti Dohányos: Ha továbbmentek az izomszagú irányba, most szólok, hogy én lemaradok. Szerintem nem csak én. Aztán teljes egyetértésben veregethetitek egymás... vállát. :)

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:25:03

Amúgy szerintem a szakérettségikkel rontották el az egészet. :D

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:25:15

@panaszmuki: Mert a képzettársításaid betegesek és logikátlanok.

kukatr 2013.10.04. 13:25:26

@shitgun: A kerülendő és tiltott (melynek szankció vannak) között óriási a különbség.

De nem ezért ellenzem az egyetemi ruhakódot. Hanem azért, mert akármennyire is nehéz elfogadni, az egyetemisták ügyfelek, szolgáltatást vesznek igénybe. Az oktatás nem szivarklub kötelező fehér csíkos nyakkendővel, hanem egy igen fontos érték, melyet nem 'szűrhetünk' öltözet alapján.

Másrészt, meg nem az egyetemen kellene nevelni, ott már egy kicsit késő.

rekszem 2013.10.04. 13:25:29

@Valóraváltógép:

nem értem amit írsz, de nem baj, nem kell magyarázni :)

2013.10.04. 13:26:04

@rekszem: akkor kábé egyidősek vagyunk, érdekes a nagy véleménykülönbség. Én is öltönyben vizsgáztam, és sose volt bajom vele, sőt, mindig urasan éreztem magam benne, mert öltönyt csak vizsgákra vettem fel, egyébként rokkeres outfitem volt. A mai napig szeretek öltönyben lenni, elegánsnak, urasnak érzem, igaz évente kábé 3-4-szer veszek fel öltönyt, nem vagyok nagy színházbajáró, és esküvő/temetés is kevés van hálisten a környezetemben:)

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:27:13

@panaszmuki: Nem öltönyben tanult anatómiát - alapvető higiéniás szabályok.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:27:37

@rekszem: Ez eddig is így volt. Nem baj, nem is fogod, elkéstél vele. Téged leírtunk, majd integetünk neked. A meccs azokért zajlik, akik még fiatalok, még formálhatók, még nem menthetetlenek, és nem rohadtak hozzá a saját pokluk rögvalóságához.
Egyszóval akár ki is szállhatsz.

zobod 2013.10.04. 13:27:39

@Valóraváltógép: önmagában nincsen azzal semmi gond, ha valaki olyan közegből érkezik, ahol nem tanulta meg. Fogadja el a hendikepjét, és tegyen meg minden a leküzdésére. A gond azzal van, ha a kikéri magának, hogy őt valami egyetemi polgárnak megfelelő viselkedési - aminek része az öltözködés - szint meglépésére rászorítsák. Ha egy válságrégió egykori tanítóképzőjéből, meg néhány kihelyezett agrárkutató intézetből egyetemet fabrikálnak, akkor próbáljanak már felnőni a lehetőséghez a hallgatók is.

2013.10.04. 13:28:18

@kukatr: "Másrészt, meg nem az egyetemen kellene nevelni, ott már egy kicsit késő." - hát ebben egyetértünk, ha mindenki nevelve érkezne, nem lenne szükség hülye dresscode-okra sem. Azért nem lehetetlen még az egyetemen sem egy kis utólagos nevelés, egyébként is tanulni jár oda az ember, hát akkor ilyesmi is ragadhat rá, hasznát veheti az alkalomhoz öltözés fortélyainak a későbbiekben.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 13:28:49

@Nemzeti Dohányos: Az emlegetett dress code nem csak az öltözködést próbálja szabályozni, hanem az ápolatlanságot is igyekszik száműzni.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:31:17

@zobod: így van. Amit leírsz, az azért van, mert nem érzi hendikepnek. És pontosan ezért kell bennük tudatosítani, hogy ők vannak eltájolva.
Ha elegen viselkednek körülöttük normálisan, talán eljutnak oda, hogy cikinek érzik a saját slamposságukat. Vagy megint lesz egy brahiból csőlakó lázadó generációnk, mint a hetvenes években. :))
Lehet hogy jót tesz majd nekik.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:31:55

@Valóraváltógép: Most ezt úgy írod, mintha hiányoznál. Főleg, hogy párral lejebb már te küldözgeted rekszem-e :D

Ludovikás Levente 2013.10.04. 13:33:06

@rekszem:
Nem szeretem a túl szigorú szabályokat, például kimondottan utálom a nyakkendőt, pláne miután olyan munkakörben voltam ahol kötelező. De azért vannak józan határok, amit vagy betart mindenki vagy szabályozni kell

Azzal, hogy pucéran tiltakoztak páran, szerintem pont azt erősítették meg, hogy maguktól nem tisztelnek semmi határt, és így - akarva vagy sem - a szabályozás szükségességét erősítették meg

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:33:25

@panaszmuki: Az ellen senki sem küzd, tehát kár belelátnod minden egyes hsz-be, amibe bele akarsz kötni.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:33:26

@Nemzeti Dohányos: Igen, azon pont most gondolkodtam el... hibának érzem, hogy lementem a srác szintjére. Volt valami mondás is erről a sárral meg a disznókkal. :)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 13:35:46

@Nemzeti Dohányos: Az sincs benne a dress code-ban, hogy az előadáson is öltönyben kellene ülni.

kukatr 2013.10.04. 13:35:47

@Valóraváltógép: Meg tettem, ne aggódj, de nem értek egyet vele.
Van diplomám.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:36:02

Bocsáss meg rekszem, nagyon gonosz dolgokat írtam neked. Nem tehetsz róla, hogy hol nőttél fel.
Természetesen maradhatsz.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 13:36:33

@Valóraváltógép: "srác"
Ehhem.
Egy kicsit már kinőttem abból, hogy "srác". ;)

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:36:51

@kukatr: Értem... hát, sajnálom.
A "megtettemet " egybe írják.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:37:27

@panaszmuki: rekszemről volt szó, nem Rólad. :D

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:40:43

@panaszmuki: De a rövidnadrág benne van. Szóval majd olyan orvos fog műteni, aki a tökeit vakargatja előadásra figyelés helyett, mert 30 fokban bepállott a farmerbe. De a bigott konzervatívok legalább boldogak lesznek, hurrá!

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:41:34

@Nemzeti Dohányos: Fürdeni kell. Rendszeresen, és nem hetente. Akkor nem pállik be. :)

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:44:47

@Valóraváltógép: Tudod egy orvosi nem büfészak, ahol egyhuzamban fél óránál többet nem kell bent lenni.

kukatr 2013.10.04. 13:45:50

@kukatr: @Valóraváltógép: Váááá! Nyelvtantanárom forog a sírjában. Bocsánat: megtettem a helyes természetesen.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:45:59

@Nemzeti Dohányos: Naponta egyszer elég. Próbáld ki, menni fog.

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 13:47:14

@Valóraváltógép: Ehh, barom. Akkor most mész pityeregni, ugye? :) Fentebb még ezt ígérted.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:47:31

Azért vannak itt kemény lemaradások. A wc papír használata mindenkinek világos, vagy arra is térjünk ki?..

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:48:57

@Nemzeti Dohányos: Rólad meg lassan az az érzésem, hogy a rektorbácsi haverja vagy, aki azért jött, hogy bemutassa a tipikus tahó ifjoncot... ha eltaláltam, nagyon jól csinálod. Remélhetőleg ennek lesz nevelő hatása! :)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.04. 13:49:06

@Valóraváltógép: Akkor bocs, nem néztem, hogy melyik hozzászólásra válaszolsz. :(

@Nemzeti Dohányos: Nézd, és egész nyáron minden hétköznap hosszú nadrágban járok, mégsem pállik be a tököm. Mondjuk nem szűk farmernadrágban és nem is filc vastagságú szövetnadrágban járok.
Hozzáteszem, a legmelegebb hónapokban mintha nem lenne egyetem.
Kánikulában tényleg lehetne engedni ettől függetlenül a rövidnadrágot, de ha meg ott azt mondanák, hogy teszem azt 30 fok felett, akkor meg azon menne a sírás, hogy miért nem 29 foktól.
A 29 foktól engednék, akkor meg miért nem 28-tól.

Valóraváltógép 2013.10.04. 13:54:59

@panaszmuki: Sebaj. Úgy látom, egyes diplomásokat azért itt is egyből átképezhetnénk OKJ-s kondásnak. Ott talán nem találkoznának olyan életidegen jelenségekkel, mint a dresscode. :)

peter3374 2013.10.04. 14:11:29

Azért az jellemző, hogy, a szinézképzősök reklamálnak a legjobban, rájuk amúgy is nagy szükség van a többi főként munkanélkülit képző szak mellé Kaposváron, arra jók csak, hogy egyrészt egy csomó semmirekellőnek lehet fizetést adni, mert "tanítanak" ott meg el lehetett baszni pár milliárdot, mert a város legégetőbb problémája, hogy a színészképzőnek legyen saját színháza....
Ha meg valakinek nincs magától annyi esze, hogy egy vizsgára normálisan felöltözzön annak úgyis mindegy, bár a legtöbbnek aki odajár amúgy sincs sok esze, csak meg kell nézni a képzési jegyzéket, épeszű ember nem megy ezekre a szakokra, mint andragógia, alkalmazott látványtervezés, biztosítási specialista, elektronikus ábárzuolás, fotográfia, informatikus könyvtáros, szabad bölcsészet, stb. stb....

Nemzeti Dohányos 2013.10.04. 14:23:05

@panaszmuki: És teljesen jogos lenne a sírás. Ha bigotték 30 fokban túlélik, hogy valaki rövidnadrágban megy, akkor 29 fokban miért fáj nekik?

encir 2013.10.04. 14:57:25

Tulajdonképp nagyon szomorú, hogy egyáltalán ki kellett ezt adni - hogy felnőttnek nevezett emberek maguktól képtelenek a helynek, alkalomnak megfelelően öltözködni. Gondolom, már túlcsordult a pohár.

Netuddki. 2013.10.04. 15:48:08

@jobbdemokrata: "Király mondat! Akkor most citáld ide, hogy a rektori döntést a Fidesz hozta!"

Nem jó a megfogalmazás. Helyesen:
A rektori döntést a fidesz által odamutyizott illető hozta...

Netuddki. 2013.10.04. 15:49:59

@encir: Oszt' azt te honnan tudod, hogy azért kellett kiadni?

Kámasuka 2013.10.04. 16:21:43

Az valahogy kimaradt, hogy a dresscode a VIZSGÁRA szól.

Ami kb. a világ legtermészetesebb dolga, jobb helyeken nem kell előírni.
Az ellenzékiek az első melóhelyen gondolom stranpapucsban bizonyítják az intellektusukat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.04. 17:34:27

Az öltözködési szabályzat önmagában nem gond, a problémát az okozza, ha túlkapások vannak benne. Például elő lehet írni, hogy nincs strandpapucs, nincs rövidnadrág és a szoknya minimum térdig ér, de nem lehet kiskosztümöt kérni és megszabni az öltöny színét.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.04. 17:36:31

@BenFranklin: Nem csak vizsgára szól. Előírták a hétköznapi, ünnepi és vizsgán viselendő öltözetet is.

Kámasuka 2013.10.04. 17:38:07

Majd inkább vmi hiteles forrásból kell megtudni mi volt/hogy volt.

Elég erős csúsztatás, hogy az iskolában írnak elő dresscode-ot, ami nem igaz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.05. 12:51:10

@BenFranklin: Egy blog kommentjének hiszel vagy elolvasod, miről van szó? Van külön utasítás oktatóknak és diákoknak, férfiaknak és nőknek, hétköznapi és vizsga/rendezvényi viseletre.

srv-etrweb01.ke.hu/etr3/download.aspx/Docs/0/10300/2013._evi_4._sz._rektori_utasitas.pdf

FxNet 2013.10.18. 15:08:48

A dresscode-nak megvan az előnye is, például nincs külömbségtétel a diákok közt anyagi helyzetük alapján, mert amikor a diákok saját ruhájukban járnak, egyesek szebbeket engedhetnek meg maguknak, mások meg nem, hátránya viszont az, hogy ezáltal hátrányba szorul a személyiség kibontakozás, mert mindenki ugyanolyan.
süti beállítások módosítása